Vintage champagne, en god champagne til festlige lejligheder
Har du en særlig begivenhed, du gerne vil fejre? Eller vil du bare gerne gå all in på fejring af nytåret? Men er du ikke helt sikker på, hvilken champagne der smager bedst? Det er bestemt ikke nemt at vælge en god champagne, da der findes flere typer og varianter. I artiklen her forsøger vi at gøre dig klogere på typerne af vin og særligt Vintage Champagne, som er gået hen og blevet en populær champagne i Danmark.
Non-vintage
Non Vintage Champagne står for næsten 90% af den samlede produktion af champagne. Det gør den, fordi den er billigere end Vintage Champagne, da den blandes med forskellige årgange i stedet for blot ét høstår. Derfor har den ikke nogen årgang. Den bliver ofte blandet med druer fra op til 80 forskellige marker.
Non Vintage Champagne går også under navnet klassisk champagne, da det var den eneste type champagne i mere end 100 år. Det er desuden den billigste af de tre typer, som du typisk vil kunne finde på hylden i supermarkedet.
vintage
Kendetegnet ved en Vintage Champagne er, at alle druerne skal være fra samme høstår. Den bliver derfor ikke nødvendigvis produceret hvert år, da den typisk fremstilles i år, hvor druerne er særligt gode. På et godt år vil højst 15% af champagneproduktionen blive brugt til Vintage Champagne.
Denne champagne skal desuden lagre i minimum 3 år, inden den kan blive frigivet til markedet. Typisk lagrer producenterne den dog i 6-7 år, inden de frigiver den.
Det er en rigtig god type champagne, der prismæssigt ligger lidt højere end Non Vintage, men som oftest smager en tand bedre.
Prestige cuvee
Hvis du vil have det bedste af det bedste, skal du have en Prestige Cuvée. Den bliver ofte blandet af druer fra Grand Cru marker, men kan også blive blandet med druer fra Premier Cru. Det er en af de mest fornemme champagner, som også koster derefter. Denne type champagne finder du derfor ikke på hylderne i supermarkedet, da den er i en noget højere prisklasse.
hvorfor vælge vintage champagne?
Vintage Champagne er et rigtig godt valg, hvis du gerne vil fejre en særlig lejlighed og gøre det med noget lidt mere fint og velsmagende end champagnen nede fra dit lokale supermarked.
Da Vintage Champagne netop ikke bliver produceret i store mængder og hvert år hos de forskellige huse og kun er med druer fra samme høstår, er det en champagne, som topper mere på smagen sammenlignet med en Non Vintage, der er en blanding af forskellige høstår og kvaliteter af druer.
Det er en dyrere champagne uden at være eksklusiv og forbeholdt dem, der kan smide et par tusinde eller mere efter en champagne. Du får derfor den gode smag og ekstra oplevelse uden at skulle tømme pengepungen.
Et udpluk af vores vintage champagne
Hvordan bliver vintage champagne fremstillet?
Når man fremstiller mousserende vin, som champagne jo er, skelner man mellem ”Den traditionelle metode” (Champagne-metoden) over for ”Charmat-metoden”, som er den billige metode.
En Vintage Champagne bliver fremstillet på traditionel vis, hvor vine fra forskellige kar med druer fra samme høstår blandes. På denne måde sammensætter man den helt rigtige blanding alt efter, hvilken smag man ønsker at ramme. Derefter bliver den ikke-mousserende vin hældt på flasker tilsat med en lille smule gær og sukker, hvorefter flasken forsegles.
Herefter starter en 2. gæring, hvor gæren i flasken omdanner sukkeret til alkohol og udskiller kulsyre, som bliver i den forseglede flaske. Efter 3 uger dør gæren og lægger sig som bundfald i flasken, som producenten opbevarer med bunden opad.
Gæren får typisk lov til at lægge i flasken i flere måneder eller år, hvortil flasken løbende vendes for at få samlet bundfaldet i halsen på flasken. Når alt bundfald er samlet, bliver toppen af flasken hurtigt frosset, så proppen kan fjernes sammen med bundfaldet.
Til sidst bliver der tilsat lidt sirup, som også bliver kaldt ”dosage”. Det gør man for at undgå, at vinen bliver for syrlig. Når det er gjort, bliver flasken forsynet med en ny prop med ståltråd, så trykket bliver holdt.
Det er en noget mere langsommelig og omstændig proces til at producere champagne med, hvilket udover druerne også er med til at gøre champagnen dyrere.
Hvilke druer bliver brugt til Vintage Champagne?
Til fremstilling af Vintage Champagne er det tilladt at benytte 7 forskellige slags druer. Dog er det ofte kun 3 forskellige druer, der bliver anvendt, som er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
Det sker dog sjældent, at selve druesammensætningen fremgår på en Vintage Champagne. Dog kan man i langt størstedelen af tilfældene godt regne med, at det er disse tre druer, der er blevet anvendt, da det som sagt er de foretrukne blandt champagneproducenterne at bruge.
Hvordan blev champagnen til?
Champagnen er i dag en udbredt drik – men den blev faktisk til ved et tilfælde, hvis man skal tro på en af de mest kendte myter. For i 1400-tallet var Frankrig og Champagne-området allerede et kendt område for deres vinproduktion. Her ejede kirker og klostre mange af vingårdene med det formål at producere vin til nadveren.
Ifølge myten skabte en af munkene ved et uheld champagnen, da han eksperimenterede med forskellige eksperimenter fik vinen til at moussere. Det skulle efter sigende være grundlaget til den champagne, vi kender i dag, heriblandt også Vintage Champagnen, som er et udsøgt valg til fejring af særlige begivenheder.