Champagne er mere end noget vi bare drikker
Kort og godt – hvad er champagne?
Champagne er en type mousserende vin fra Champagne-regionen i Frankrig. Den er kendt for sine fine bobler og sin unikke smag, som kommer fra en blanding af tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Champagne fremstilles ved hjælp af en traditionel teknik kaldet “méthode champenoise”, hvor vinen gennemgår en anden gæring på flaske for at skabe den karakteristiske boblende effekt. Champagne forbindes ofte med fest og festlige lejligheder, men kan også nydes som en del af en gourmetoplevelse eller som en afslappende drink.
Der findes forskellige kvalitetsniveauer, fra non-vintage til vintage og prestigecuvéer. De mest berømte champagnehuse er Veuve Clicquot, Moët & Chandon og Krug. Der findes dog også fantastiske alternativer fra mindre producenter, som vi i Champagne Passion unikt udvælger til sortimentet.
Champagne er historie
Er du ny i champagnefaget bør du som noget af det første gøres opmærksom på at champagne ikke bare er en mousserende vin i en flaske og stammer fra Champagne-regionen, det er nemlig SÅ meget mere end det. Champagne er en hel historie, og det vil du i den grad opleve hvis du en dag tænker at skulle besøge dette smukke område.
Den mest berømte og genfortalte historie om hvordan champagne kom til verden, omhandler “Champagnens fader”, Dom Pérignon, som eftersigende skulle have opfundet metoden til at producerer bobler i vinen.
“Jeg drikker stjerner” – Dom Pérignon
Dette citat er du muligvis stødt på før og det forstår vi. Det var netop sådan Pérignon formulerede sig, da han så boblerne i glasset.
Eftersigende skulle det dog ikke være den helt sande historie, derimod ønskede den berømte munk at undgå boblerne, det skyldes at vinen fra dette nordlige punkt ofte helt naturligt påbegynder en 2. gæring, hvilket boblerne tilstedekommer af.
Champagneproduktionen
Champagne fremstilles ved en meget traditionel metode. Druesaften fermenteres til en basisvin og tappes derefter på flasker. Derefter tilsætter de forskellige vinproducenter en blanding af sukker og gær, for at skabe en ny gæring, direkte i flasken. Det er dette, der giver den sprudlende boble der gnistrer som vi kender den fra en god flaske.
Herfra skal vinen typisk ældes i yderligere 15 måneder, eller mindst tre år for vintageflasker. Men nogle huse ælder deres flasker meget længere.
Med en så langvarig og arbejdstung proces er det ikke underligt at ægte Champagne har en noget dyrere etiket! Ægte håndværk og faglig stolthed koster, og det kan stort set altid smages og ses.
"champagneloven"
Det er teknisk set ulovligt, at en vin mærkes Champagne, hvis den ikke stammer fra netop den franske region af samme navn, eller hvis den afviger fra det forholdsvis strenge sæt retningslinjer, der er skitseret i “champagneloven”.
Vinen kommer i et meget bredt spektrum af typer, og alle er lækre. De mest almindelige, som man ser på hylderne i den lokale vinbutik eller supermarked, er tørre og ikke nødvendigvis særligt søde.
Det kunne være Brut Nature, Extra Brut eller Brut. Men hvis du kan lide et sukkerholdigt, saftigt boblende champagnekys, skal du kigge efter flasker der er mærket: Extra Dry, Sec, Demi-Sec eller Doux. De er dog en smule sjældnere på hylderne hos din lokale vinhandler, men 100% værd at drikke.
Hvorfor er champagne dyrere? 💸
Prisetiketten på din flaske Champagne hænger sammen med den måde den er lavet på. Klimaet i Champagne-regionen kan være barsk. Der kan være frost, regn og hagl, og sammen udgør de forskellige vejrtyper en potentiel trussel mod vinstokke. Især i vækstsæsonen.
Dårligt vejr kan altså være katastrofale for druer. Og det kan netop føre til et markant lavere udbytte i høstsæsonen. Når der skal høstes, skal druerne plukkes med håndkraft i stedet for med en maskine. Som man i den sammenhæng kan forvente, er håndplukning af druer en noget dyrere proces.
De reelle omkostninger begynder derfor at akkumulere sig, når man taler om decideret Champagne-produktion. Ikke kun i forhold til høsten, men også i selve produktionen af det boblende guld.